Нещодавно в Україні спостерігалося помітне сповільнення зростання цін, особливо на продукти харчування. Це стало можливим завдяки тому, що хоча інфляція залишалася стабільною, вартість деяких товарів знизилася.

Згідно з даними Державної служби статистики, в березні річна інфляція уповільнилася до 3,2%, в порівнянні з 4,3% у лютому. Загалом за перший квартал цього року ціни зросли лише на 1,2%.

Ціни на овочі. Фото: скрін youtube

Статистика каже, що в середньому ціни на продукти в Україні трохи впали, але багато людей все одно відчувають, що витрати на їжу зростають.

Хоча цифри показують невелике зниження вартості деяких продуктів, наприклад, хліб, сир, м'ясо та молоко продовжують дорожчати.

Популярні новини зараз

Українцям дадуть готівку на оплату комуналки: кому час йти до банку

"Відрізати два міста, прикриваючись миром": відомий екстрасенс визначив плани росії на травень 2024

ВПО запропонують розпочати життя з чистого аркуша: як це зробити

Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку

Показати ще

Ціни на деякі базові продукти, як-от цукор, олія, і яйця, справді знизились з минулого року, проте через їх попереднє значне подорожчання вони все ще залишаються високими.

Ціни на ковбасу. Фото: скрін youtube

Основна причина зниження цін на деякі товари в Україні – це блокада на кордоні з Польщею, яка розпочалася восени 2023 року. Через це блокування українські товари важко експортувати до Європи, тому вони накопичились в Україні, і виробники змушені продавати їх за нижчими цінами.

Ще одна причина, яка може уповільнювати зростання цін – це зменшення економічної активності в країні. Це дивно, адже ослаблення гривні зазвичай мало б підвищити ціни, особливо на товари з-за кордону.

Нагадаємо, Україну заполонили іноземні сири: чи готуватися до зростання цін

Раніше ми писали про те, що тримайтеся міцніше! Малина в Україні б'є всі цінові рекорди