Православна церква України 29 квітня за новим стилем вшановує пам'ять дев'яти кизицьких мучеників та мученика Іоанна Валаха. За старим стилем у свято сьогодні вшановують мучениць-сестер Агапію, Хіонію та Ірину.

Святі мешкали в 3 столітті в місті Кізік (сучасна Туреччина) неподалік протоки Дарданелли, були відданими християнами і поширювали слово про Господа. Однак ідолопоклонники міста уклали їх у в'язниці і зрадили різним катуванням, схиляючи зректися віри і прийняти язичництво.

Прикмети та традиції свята

У народі день прозвали Дев'ять цілителів за те, що молитви до мучеників Кізичним допомагали зцілювати та захищати від захворювань. Селяни просили у святих позбавити дев'яти напастей: сліз, печалі, самотності, втрати годувальника, нечестивої спокуси, спокуси, помутніння розуму, безволі та душевного смутку.

Також у цей день мешканці виходили вдень на відкриту місцевість та набиралися від теплого вітру здоров'я на рік уперед.

Популярні новини зараз

Не тільки вода та світло: для українців піднімають ще один тариф

Цей новий документ видаватимуть ТЦК тим, хто не має військового квитка: зателефонують і перевірять

З 1 червня українці платитимуть за воду по оновленому тарифу: кому радять приготуватися

Часу більше не дадуть: українцям нагадали про важливу процедуру

Показати ще

На день Дев'яти цілителів місцеві лікарі вирушали на збирання трав. У народі вірили, що в дану дату вони мають велику лікувальну силу, тому з них готували настої.

Згідно з легендою, Бог накреслив на піску образ людський, але, побачивши це, Диявол проробив в образі 77 дірок і назвав їх різними хворобами. Щоб захистити людство, Господь створив 77 видів трав, які лікують від кожної хвороби.

На Дев'ять цілителів продовжувалися польові роботи. Мешканці їх починали, спираючись на певні прикмети. Якщо бачили, що журавель низько гніздо будує, значить, хлібні злаки можна було сіяти навіть у вологий ґрунт, високо гніздиться – тоді варто почекати, поки земля висохне.

Якщо жителі на Дев'ять цілителів спостерігали безліч хрущів, то готувалися до посушливих днів. Перехід мурах на сухі території або крик іволги, схожий на нявкання, означали найближчі дощі. Безхмарний світанок віщував спекотне літо. Небо, усеяне зірками, обіцяло велику врожайність.

Зоряне небо. Фото: Youtube

Що не можна робити 29 квітня

Не можна в цей день топтати і обривати рослини (крім бур'янів), обрізати гілки, пересаджувати квіти - будь-які пошкодження будуть довго загоюватися.

Не розпускайте плітки, не розкривайте чужі таємниці і не обіцяйте те, що не виконайте. Непродумані слова можуть обернутися проти вас.

Невдалий день для випікання хліба та борошняних виробів.

Подружжю не варто конфліктувати, сперечатися, згадувати старі образи, інакше можуть серйозно зіпсуватись стосунки.

Нагадаємо про пристрасний тиждень-2024: коли починається і що заборонено їсти щодня перед Великоднем.

Раніше ми повідомляли про найсуворіші дні Великого посту: як правильно провести Страсний тиждень перед Великоднем.