На Рівненщині сталася ситуація, коли жінку, яка перебувала у відпустці по догляду за своєю дитиною, несправедливо звільнили з роботи. Ця жінка працювала на підприємстві з 2020 року і вже з 2022 року перебувала у відпустці, оскільки це передбачено законодавством для матері, яка доглядає за малюком.

Ситуація стала яскравішою після того, як жінка звернулася до Держпраці зі скаргою. Вона дізналася, що її роботодавець заявив, нібито вона погодилася на звільнення за власним бажанням, хоча жодної письмової згоди від неї не було.

Жінка перед ноутбуком

Жінка була здивована, коли в електронному кабінеті Пенсійного фонду побачила, що її статус змінився на "звільнена за власним бажанням".

Щоб виправити цю ситуацію, інспектор праці провів зустріч з роботодавцем. Він пояснив йому правила трудового законодавства, зокрема про те, що працівник має право розірвати трудовий договір за власним бажанням, повідомивши про це письмово заздалегідь.

Трудовий договір, фото: bip.net.ua

Популярні новини зараз

Українцям пояснили, коли про графіки відключення світла можна буде забути: "Є варіант..."

З 1 липня українці отримають 20 тисяч гривень пенсії, але не всі: кому пощастить

"Нічого не буде купувати": відома тарологиня попередила українців про нову зброю росії

В Україні вводять нові графіки відключень світла — як визначатимуть черги

Показати ще

Інспектор наголосив на тому, що роботодавець не мав права вважати звільненням те, що було усною домовленістю під час відпустки.

Після такого пояснення роботодавець визнав свою помилку і скасував наказ про звільнення жінки. Таким чином, трудові відносини з Оксаною (ім'я змінене) були відновлені, і вона знову працює на своєму попередньому місці.

Нагадаємо, декретна відпустка в Україні: що зміниться в 2024 році для вагітних жінок

Раніше ми писали про те, що батькам немовлят готують зміни: на що мають право

Вам буде цікаво дізнатися періоди безробіття зарахують до страхового стажу: кому та за яких умов