Деякі громадяни України мають лічені дні для того, щоб встигнути надати звіт про свій стан за звітний період 2023 року. Важливо знати, що кампанія декларування добігає кінця 31 березня 2024 року.

Про це стало відомо завдяки повідомленню Нацагентства щодо запобігання корупції (НАЗК).

У НАЗК радять громадянам не затягувати з поданням декларацій, адже часу залишається мало.

Особливості декларування, скріншот: nazk.gov.ua

"Завдяки сумлінним службовцям, які своєчасно та відповідально відзвітували за свій стан. Закликаємо службовців не затягувати з поданням декларацій за 2023 звітний період, а у разі виникнення труднощів скористатися всім арсеналом допоміжних ресурсів, спеціально створених НАЗК", - йдеться у співповідомленні.

Популярні новини зараз

За один долар – 50 гривень: до чого варто готуватися українцям

Боржникам за комуналку приготували болісне випробування: юрист розповів, до чого готуватися

Землю накрила потужна магнітна буря, як встояти на ногах

Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти

Показати ще

В агентстві нагадали, що обов'язок щодо необхідності подання щорічної декларації за 2023 рік передбачено, якщо громадянин: хоча б один день з 1 січня по 31 березня 2024 року виконував діяльність, яка потребує обов'язок подання декларацій, або працює на посаді, яка передбачає виконання такої діяльності (щорічна декларація на продовження діяльності).

Особливості декларування, скріншот: nazk.gov.ua

У такому разі у пункті I "Вид декларації та звітний період" декларації слід поставити позначку, де зазначається, що людина продовжує виконувати функції держави або органу місцевої влади; 2023-го громадянин припинив виконувати діяльність, яка потребує декларування, або перебувати на посаді, що передбачає провадження відповідної діяльності (щорічна декларація після звільнення). У такому разі слід поставити позначку про припинення виконання таких функцій.

Так, до кінця березня мають подати декларації за 2021, 2022 роки (якщо не зробили раніше) особи з числа військовослужбовців, які не підпадають під відстрочку обов'язків подання декларацій:

- Топ-чиновники;
- Члени ВЛК, ЛЛК;
- працівники ТЦК та СП;
- Закупщики.

Деталі про декларування стану уточнено за посиланням.

Можна надіслати офіційний лист на e-mail: info@nazk.gov.ua. Ще можна ознайомитися з найпоширенішими технічними питаннями. Доступний контакт-центр НАЗК за телефоном +38 (044) 200 06 94.

Особливості декларування, скріншот: nazk.gov.ua

Якщо після подання декларації громадянин виявив у ній помилки, то є можливість їх виправити. Таке право буде доступне лише один раз протягом 30 днів після декларування.

Додаток "Дія". Фото: скрін youtube

Декларирование в "Дії"

Також днями у "Дії" з'явилася нова послуга для чиновників – тепер там можна подавати електронні декларації про доходи. Для цього достатньо внести інформацію про себе та членів сім'ї.

Згідно з новою процедурою, декларантам з порталу Нацагенції з питань протидії надходитиме запит члену сім'ї до "Дії". Після підтвердження у додатку Нацагенція збере дані про активи та доходи з реєстрів та оперативно передасть декларанту у формі, як слід зазначати у декларації.

Нагадаємо, у всіх при розлученні так? Микола Тищенко отримав "котлету" в 12 млн грн від колишньої дружини.

Раніше повідомлялося, час для нової квартири: дружина держсекретаря Мінекономіки Віталія Петрука отримала житло за 3 млн гривень.

Також, криптопрокурори прикривають криптополіцію: навіщо силовики декларують біткоїни.