Українці, які продовжують працювати після виходу на пенсію, можуть отримати додаткові виплати за понаднормовий трудовий стаж, якщо прожитковий мінімум зросте. Ці виплати будуть перераховані після їх звільнення з роботи.

Згідно зі статтею 28 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", українські громадяни, які мають понаднормовий стаж і пропрацювали понад 30 років (для жінок) і понад 35 років (для чоловіків), можуть отримувати доплату до пенсії. У 2024 році розмір цієї доплати становить не більше 1% від мінімального розміру пенсії за віком, що визначається на основі прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. З урахуванням зростання прожиткового мінімуму у 2024 році (з 2093 грн до 2361 грн), розмір доплати також збільшився — з 20,93 грн до 23,61 грн."

Гроші. Фото: скрін youtube

Додатковий платіж нараховується за кожен повний рік, який перевищує обов'язкову норму страхового стажу. Наприклад, якщо українець має ще 5 років стажу понад обов'язкову норму, його доплата складе 118,05 гривень.

Необхідно упевнитися, що розмір пенсії перевищує прожитковий мінімум для непрацездатних осіб. Тільки в цьому випадку доплата обчислюватиметься на основі цього мінімуму. Якщо ваша пенсія нижча за мінімальну виплату, доплата буде відповідно меншою.

Популярні новини зараз

Платити по 2,64 грн за кВт будуть не всі: якими будуть травневі платіжки за світло

"Період складнощів закінчується": ведичні астрологи назвали місяць, коли українцям стане легше дихати

Отримаєте менше – не дивуйтесь: Пенсійний фонд попередив про зміну розміру субсидії

Відмова може бути вигідною: українцям пояснили переваги

Показати ще

Також пам'ятайте: якщо ви продовжуєте працювати, доплату за перевищення норми стажу перерахують після вашого звільнення з роботи, особливо у випадку збільшення прожиткового мінімуму.

Раніше ми розповідали, що Частина комунальних платежів повернеться вам на рахунок: як отримати гроші

Нагадаємо, Грошей від США не перепаде пенсіонерам: допомога союзників не вплине на соціальну сферу