Один клієнт "Нової пошти" поставив питання на юридичному порталі про те, наскільки законною є вимога сканувати паспорт з оригінальним підписом для верифікації. Відповідь юриста на це питання виявилася несподіваною для багатьох.

Він стверджує, що вимога "Нової пошти" цілком законна. Проте суть законності стала ясною лише після роз'яснення.

"Нова Пошта". Фото: скрін youtube

Виявилось, що "Нова пошта" сканує паспорт не для себе, а для свого фінансового партнера – ТОВ "ПОСТ ФІНАНС", що є суб'єктом фінансового моніторингу.

Юрист зазначив, що такий процес, по суті, порушує закон, а саме Статтю 182 КК, яка регулює незаконний збір, зберігання, використання та розповсюдження конфіденційної інформації про особу. Відповідно до цієї статті, за подібні порушення передбачено штрафи чи інші заходи покарання.

Популярні новини зараз

Побутовим споживачам пригрозили відключенням електроенергії: хто у "чорному списку"

Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми

Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну

Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку

Показати ще

цифровий паспорт в додатку "Дія"

Таким чином, необґрунтована вимога видається цілком законною, але тільки за умови, що сканування паспортів відбувається не для "Нової пошти" як оператора поштових послуг, а для її фінансового партнера – "ПОСТ ФІНАНС", який здійснює фінансовий моніторинг.

Це тільки підтвердило той факт, що в подібних випадках варто знати свої права та уточнювати в операторів, для яких цілей їм потрібні ваші документи.

Також наш портал інформував, товар може застрягти: українці страждають через зраду поляків

Раніше Знай.ua стало відомо про те, що фінансові проблеми більше не перешкода: "Нова пошта" пропонує "Посилання в кредит"

Крім того, Знай.ua повідомляв, навіть не намагайтеся: "Нова пошта" пояснила важливий нюанс